Monthly Archives: January 2011

Writing Settings ‹ ウサギやトカゲの話好き — WordPress

Standard

Writing Settings ‹ ウサギやトカゲの話好き — WordPress.

 

Advertisements

ya allah…selamatkan dia~~

Standard

nick masuk hospital semalam…dia kata darah yang keluar dekat hidung dia sangat banyak…ya allah, aku mohon padamu…senbuhkan lah dia..hanya padaMU tempat aku mengadu dan memohon…

Ya Allah,Kau berikan lah dia iman yang teguh,akidah yang  mantap, kesihatan tubuh badan yang baik….Kau kuatkan lah semangat nya untuk hadapi ujian dariMU..Ya Allah sembuhkan lah dia ya allah…

angan2~~

Standard

semalam nick kol aku….walaupon dia sgt cbuk ngn krja dia…tp dia sgup kol aku smata2 nk cita yg dia dpt fri kol…n celcom syg dia lbih dr aku..huuhuhuhu sgt “terharu”…hahahhahahhaha

aku bukn nk cita yg ni…
smalam stelah krja dia trtunggak tu d ciap kn…(dia xp kja pon…ai..ltih jd spvisor cm dia)..dia pon kol la aku…smbg pya smbg…azlin pon da trtido…kami mymbg sal “masa depan”..erk…tjuk 2 agak mnarik…

nick: ermmm..b nk tya se1 le..?
aku : pa dia?
nick : law b kta b nk ank byk….syg sgup x?
aku : (aku gelak) org mg nk ank byk pon…cita2 dr skola lg..
nick : ye ke?syg nk ank bpa org?
aku : klw ble lbih dr 5 org…tp xkish pon bpa..
nick : ya??k…syg awak..
aku : tp mesti b garang t kn?
nick…eh..xda la..

erk…bncg sal ank..bhgia nya law smpat hidup ngn dia….ya allah jodoh kan la kami..

nick : syg…t law kita khwin…syg nk p honeymoon kt na?
aku : (erk…soaln yg xpnah aku pkir jwpn nya) em…sbnrnya org xpenh
pkir sal honeymoon ni…b nk p na?
nick : ala…b xtw…
aku : ya la…b suma tmpt kt mlaysia ni b da p..
nick : hehehheheh..cpt la syg..
aku : org xpkir la…tp da 1 tmpat yg org mg tringin nk p..
nick : kt ne?
aku : kt jpun…org tringin nk tgok bunga skura dpan mta…
nick : ooo..hehehheheh..ok xpa…kta tgok t..
aku : tp..
nick : emmm
aku : sblum kita p honeymoon kta p umrah lu nk?
nick : ha…bgus..mg 2 la yg b tringin sgt..luv u syg..
aku : luv u 2..da lg 1 tmpat..
nick : pa dia?
aku : org tringin sgt nk p tmpat tggi yg le tgok bintang…ngn b..pas kita kwin t..
nick : ok…b da tw 1 tmpat…t kita p..
aku : kita wak bkal skali tw…le mkn2 kt c2..
nick : ok..

msing2 diam…berangan..hehhehe

nick : b law ble pas kita kwin t xnk syg dok kt uma ja tw..
aku : mksud b?
nick : syg kja la..
aku : b bg?
nick : ya la..org pmpuan ni bg b la…law dia asyik dok uma ja t dia boring..wlwpon dia xckp..
aku : law org xnk kja?
nick : ikot syg la…tp law kja lg bgus..
aku : tq…tp pas dpt ank t..org xnk kja le?
nick : sbab pa?
aku : tkut xle nk bhgi msa antra kja ngn ank..
nick : ikut syg la…tp b xkish..
aku : tp…tiap2 ri pas b blik kja org nk kua tw..hehehehhe
nick : mknanya b xda rehat la ni?
aku : hehehhe..ala…..ble la..
nick : ya la syg…
aku : ala…kita bukn kua p na pon..lepak2 kt lua uma ja…
nick : ya la syg…
aku : tq..

masing2 diam…

aku : b….nk tya something le?
nick : pa dia syg?
aku : nanti pas kita kwin…law ada ank..insyaallah…b nk didik diorg cm na?
nick : emm…b ni jnis law skali b tgur jgn la wat lgi…law x memg kna la…
aku : hahahhhahha kn org da kata da b ni garang..law laki?
nick : yg 2 tau la b uruskan..
aku : eh…na ble..2 ank org gak..
nick : hahahhaha…k…t law b ajr diorg yg mak nya jgn cbuk2 nk baking lak ek..
aku : hehehhehe…dpan b org xbaking la…blakg b org baking la..
nick : ooo…cm 2 ek..
aku : ya la…hahahhahha
nick : b slalu brangan yg kita ni da kwin…b blik kja syg da ciap msk…ank2 xsabar2 nk mkn..b main2 ngn ank2 pas blik kja…buli syg…ei..bez2..
aku : ei…bsuk2 g nk main ngn ank?mndi la dlu..
nick : ala…hehhhehehhe ya la…b mndi la dlu…ish…sush la law ank2 kita semua ikot prangai syg…
aku : eh..knp lak?
nick : ya la…syg kn degil…nakal…
aku : oooo…org degil??hahahhahha a’a la…ptutnya ank2 semua ikut b kn???baik…xdegil…xkua uma…
nick : hahahhah ya la…baik…
aku : ceh~~~
nick : hehhehe..syg…t kita kwin b nk duk kt kedah ble?
aku :ble…
nick : law b kata kita dok kt sabah?
aku : ble…pa salahnya…org ikut ja b pi na..
nick : tq syg…tp b xnk blik sabah…
aku : knp lak?bez pa sabah?
nick : xnk…hahhahah tp b mg suka kedah…pmndangan cntik..
aku : apa?pmpuan cntik??
nick : ish…pekak tul la…pemanadangan la..
aku : hehehheh…ya ka?
nick : b suka tgok sawah padi..
aku : o…yg tu kt yan da la..
nick : a’a..kt gurun..kubg pasu..alor star..
aku : hahhahahhaha…dkat2 la 2…b…nk tya something le?
nick : pa syg?
aku : law kita kwin t..kita bela ank yatim jd ank angkat kita nk?
nick : yup…2 yg sepatutnya..
aku : ble la ni?tq…
nick : ya syg…luv u so much..

diam lg…

aku : b…org tkut 1 ja..
nick : pa syg?
aku : org tkut b brubah pas kita kwin t..
nick : yg 2 b xtw nk kta pa…tp b knal dri b…insyaallah cm na syg knal b ms kapel..cm tu la nnt b pas kwin..
aku : emm…ok…org caya..

sembang pya sembang…sampai tiba2 trputus pggilan…pas tu aku lak kol dia…rupa2 nya kdit dia tggal sgt lbih..da hbis da fri kol…aku gelak ja la…aku tgok jam da kul 5 lbih…gila pjg kami smbg…da lagi..tp aku xegt…dia suh aku tido…aku xnk..nk tido pas subuh…dia p tido..

aku bukn pa…aku nk cmpan memori ni…walaupon xtrcapai…skurg2 nya aku a momen yg mnis tuk di ingati…ini la impian kami…
*CINTA SELAMANYA*

b…da lagi 1…bila nk wak org p mkn durian????hehhehehe…

thehehehhe~~

Standard

aku bukak blog nina td…smalam dia bkak blog dia…pya la ska viewers dia da jd 1957…trikh kramat uh….thun kita merdeka…hari ni aku bukak da jd 2 ribu….hancus lulus ht dia coz dia ngah tggu sampai 1992…tahun kramat uh….thun kami lahir..tp….aku suka thun 2000…coz time tu thun arnab…sebut arnab aku akn tringat nick…luv u syg…
*CINTA SELAMANYA*

hehehehehhe aku upload gmbaq blog nina…

blog nina ni bes…dia mint komik n lukis katun komik gna pc…so, dia wat tutorial lam blog dia…aku bg link dia..

starrybliz.blogspot.com

ada lg 1 blog dia yg cita tntg space…

star-lunac.blogspot.com

pa2 pun…dia bez…bkn nina tp blog dia tw..hahahhaha

frenship~~

Standard

hahahhaha…trasa kaku lak nk tulis tntg frenship ni..kblakgn ni agk byk juga la blog kwn aku tulis tntg frenship..apakah???erk…~~~ana xtw apa2 la…

frenship?????
kwn aku tulis definisi “frenship” dia tu…dia tulis lam english..xpa2 aku translate kan…
dia kta kwn yg sjati sntiasa da ktika kita sush..sntiasa bntu kita wlwpon bntuan tu sgt la kecil, bkn la yg tiba2 hlg ktika ksusahan tu tiba…

bg aku definisi tu betul jika tali p’sahabatan tu di pegang oleh 2 tgn shaja…bgaimana lak lau tali tu dh dicbg2 kn???sush nk jga tali tu spya sntiasa brsama2 n xptus..mksud aku kt cni “brsama2” tu bkn la ke mana p brsama2…sampai ke tndas pon kena p sama2…tu mengongkong…prshabatan umpama prcntaan..biarkan shabat kita utk kbhgiaan dia…dia bhgia kita bhgia..tp law jln yg dia plih tu mnuju ke arh gaung yg sgt dalam…pa slh nya kita sbg kwn hulurkn tgn kita utk mymbut dia dr gaung tu???itu nmanya prshabatan wlwpon kdg2 dri kita trkorban…hampa xstuju?tu tndakan bodoh??sbnrnya tndakan ni xbodoh…ambik lah contoh saidina abu bakar as-siddiq yg mnutup lubg kala jengking dengan tgn nya sndri smata2 utk mmberi keselesaan kpd rasulullah…dsyat kn???sampai mnitis air matanya menahan ksakitn…mampu ka kita wat cm tu?ataupon kita akn biarkn kwn kita krn takut disakiti…

ok la..bg aku…prsahabatan yg brcabang ni sgt indah…dlm msa yg sm sgt trluka..krn stiap mnusia dcptakan berbeza…kalau nk bina prsahabatan yg mcm ni..jgn la pnting kan dri sniri..kalau ada perselisihan fhm ckp depn2…jgn tjuk muka bengang…org yg kena tu kdg2 xtw pa2 kesalahan dia….kau pkir kau sorg da ht n prasaan? (kta2 dr hati yg jhat) hahahahha….kawan yg lain tu…yg konon jd pndgar msalah…konon nya baik la kn…jgn nk tuduh yg lain tu bukn2…dgar la dua2 pihak…eh…xphm k??ok2..aku wat cntoh…
A ni trasa ngn c B….A pun tarik muka ngn c B ni..yg c B ni xtw pa2…t’tya2..yg c A ni pun mgdu la kt c C…yg c C ni konon mnjadi pndgar stia…trus mnyalahkn c B tnpa dgar pnjelasan dr c B…
aku nk tanya..adil k cm tu???aku xkta sapa…tp aku tw lam khidupan kt dunia ni xkn da yg mustahil…

aku???aku penah sa suma tu…tp xsma ngn cntoh yg aku bg…kisah aku sal hidup seorg yg ikut suka dia nk dtg n nk pegi..ceh~~~aku xheran pun…cita la kat suma org lam blog tu…frenship 4eva…bg aku tu bkn la frenship…sori la..seumur hidup aku…xpnah g aku jmpk yg tul2 frenship…tp yg bez frenship aku pnah ada…frenship antra aku, tikah, n su…kami knal dr fom 1…xpnah gaduh sampai la skrang…asam gram lm hbungn klw trasa tu…tp sbg kwn n prasa tu kna la bijk..bkn nya dgn trik2 muka…hahahha budak2 skolah rendah ja wat cm tu wei…hidup kt unia nk 2 dekad pon bengong lagi…hahahhahaahah…egt pa??hg ja yg da hati n prasaan yg perlu d jga??hahahhaha sori la…hati aku da t’tutup…sbab msuk ni da kli ke-2 hg wat kt aku..aku bkn dndam…tp sbb aku xnk b’dndam tu la aku xkn hirau sal hg lg..agk ksar n pnting dri k aku ni??lntak r..hya Allah,roomate n nick sj yg tw…skit hati tu cmna…hahahahhaha

aku xda la nk emo2 sgt…tp aku mg nk gtw…aku bukn nk ptus saudra islam…tp juz aku lyn cm org len la…cm kwn2 klas aku..emm law aku nk lyan cm dak asasi len yg aku bru knal le x???hehehehhehe..

xda la…letih ooo lyn org cm ni…hahahhahahhaha
ujian Allah nk aku knal mnusia yg cm ni…hahahhahahha anyway hg xdala yg special sgt lm ht aku…law hg nk kta aku nni frenship 4 eva cm mkhluk2 len..aku xkish lntk r…tp bg aku,hati aku da t’tutup nk tima org cm hg…hhahahahha

hehehehhhehe…bkn la nk bgga..ni 1st time aku brsabar ngn org lama gila wei…slalunya ngn bnatang ja aku le sabar…hahhahahha da cpai thp yg bgus k???erk….hehehheheheh

kita stop kn cita sala frenship yg sgt mmbosankn nih…

*sama2 sdekahkn al fatihah n doa utk ayh su…suhailah, kwn baik aku yg dok kt pital skung…mybe dia di bedah mggu depan…harap pak cik slamat…ank pkcik sgt syg kn pkcik….pkcik kna kuat tw…

*aku nk tya ni..tul k muka aku ni xda prasaan???bkn pa rahim da ckp kt aku cm ni..”haaa…kalau saira sesuai la jd forensik…muka dia bkn da prasaan pon…”erk…tul k?????aku sa muka aku sntiasa senyum ja…kn da prasaan tu?????ish….rahim kna tmbh power lg ni…

ini 1 kisah~~~

Standard

crita ni di petik dr crita akak ju…akak naqibah saya…
ooo…sebelum tu…hr ni las akak ju b’khidmat sbg naqibah kami semua..krn dia di trnsfer ke usrah yg lain…tgal kmi ngn akak irmah…harap sgt akak ju xkn lupa kn kami semua…

habis iklan…kita masuk crita…

pada zman dulu, ada seorg pmuda yg sgt kaya dn brjaya…dia memeiliki hrta yg sgt byk dan punya kluarga yg besar dn bhgia..akn ttpi dia x mnjalani khidupan sbg seorg muslim yg sejati…dia xsolat…xbyr zakat…byk krja sia2 yg dia lakukan…krja2 yg lbih mnuju ke arh duniawi bkn lah ukhrawi…

pda 1hari..tnpa di jgka..hidayah allah mengetuk pntu hatinya yg slama ni t’tutup utk mndalami islam..
stelah dia mndalami ilmu islam…smakin lma dia smkin zuhud kpd dunia…hidup nya hya utk bribadah kpd Allah…

allah sudah brfirman stiap hmbaNYA akn di uji….xtrkecuali jgak dgn pmuda ni..dia di uji dengan kehilangan seluruh hartanya,keluarganya juga hilang..tapi dia sabar ja dengan ujian tu…setiap hari dia berdoa,merayu dan merintih supaya kembalikan keluarganya..stiap malam juga dia bertahajud dan merayu kpd Allah.dia bersabar krn dia yakin 1 hari nanti Allah akn kembalikan smula khidupannya yg dulu…

namun…smakin lama dia smakin ptus asa..sampai la 1 hari tu dia berkata “ya Allah, slama ni aku mrayu memohon kpd MU…tp apa yg aku dpt???kehidupanku tidak juga berubah..sebelum aku merayu kehidupan ku sgt bahagia…mulai hri ni, aku xkan mrayu kpd mu lagi”
sejak itu dia kembali kpd khidupannya yg dulu…dia bkrja siang dan mlm dn mlupakn tugs nya sbg seorg muslim…

1 hari dia bermimipi…dia terdengar 1 suara
“wahai malaikat..aku mempunyai seorg hmba yg sgt ku rindukan suranya merintih dan merayu kpd ku..sbb itu aku x mmbrikan apa yg dikehendakinya…krn aku rindu suaranya”
setelah tu pmuda itu pun trjga…bbrapa x dia b’istighfar…dia btaubat dan dia sedar sbnrnya yg allah bkn lah xmghiraukan nya..padahal allah sntiasa dekat padanya tnpa dia sedari..

so, apa pngajaran kt cni????
stiap doa yg kita pinta x semestinya di makbulkan Allah dengan segera kcuali para nabi dan wali2 Allah, serta org kafir..mesti terkejut kn knp org kafir???sbnarnya Allah xsuka mndgar suara org kafir yg asyik mngeluh sbb itu dia memakbulkan trus…sbaliknya kita sbg hamba NYA,bkn lah Allah xsyg akn kita…sbnrnya Allah sntiasa mrindukan rintihan dari hamba2 nya…so, jgn la kita ptus asa utk merayu dan memohon krn kita ni adalah insan yg lemah…sesungguhnya tiada yg kuasa melainkan Allah…